Diesel of benzine?

Dit is telkens een belangrijke economische keuze bij het aankopen van een nieuwe wagen: kies je voor een diesel- of een benzinemotor?  Laten we even proberen om de rekensom te maken.

Een dieselmotor lijkt op het eerste zicht de goedkoopste oplossing, aangezien de prijs voor diesel aan de pomp toch heel wat lager ligt dan die van benzine.  Gemiddeld gezien is de prijs van een liter benzine 30% duurder dan een liter diesel (kijk op www.brandstofprijzen.be voor de huidige prijzen).  Als je een tank van 40 liter moet vullen (voor een kleine tot middelgrote wagen) betekent dit een prijsverschil van ongeveer €10 per tankbeurt.

Langs de andere kant is een auto met dieselmotor heel wat duurder dan een met een benzinemotor.  Het verschil in prijs ligt rond de €1000 à €2000.

Stel nu dat je 20.000 km per jaar rijdt en dat je met een tank van 40 liter ongeveer 700km kan rijden.  Je zou dan 28 keer per jaar moeten gaan tanken.  Om de meerprijs van de dieselmotor van bvb. €1500 te kunnen terugverdienen moet je 5 jaar en 4 maanden rondrijden!

Een wagen met een dieselmotor is dan ook enkel interessant als je redelijk wat kilometers doet.